Din Italia, la tine acasă – gelato italian, autentic

Dacă ești în căutarea unui răsfăț dulce și răcoritor, nu există nimic mai bun ca gelato italian autentic. Acest desert congelat este realizat printr-un proces care a fost rafinat de-a lungul secolelor, rezultând un deliciu cremos și aromat, savurat în întreaga lume. Vestea bună este că nu trebuie să zbori în Italia pentru experiența autentică – poți avea cel mai bun gelato, chiar la tine acasă.

De unde vine gelato?

Istoria înghețatei artizanale este bogată și fascinantă, datând din Roma antică, unde zăpada și gheața erau folosite pentru a crea deserturi rece. Acestea erau savurate atât de către cei bogați, cât și de oamenii de rând, ca un răsfăț răcoritor în lunile fierbinți de vară. Cu toate acestea, abia în secolul al XVI-lea, gelato așa cum îl cunoaștem astăzi a început să apară în Italia. Primele gelaterii s-au deschis în orașul Florența, unde arta de a face gelato a fost perfecționată de cei mai buni maeștri locali. 

Astăzi, gelato-ul rămâne o parte integrantă a culturii italiene, cu magazine de gelato la aproape fiecare colț de stradă. Cu toate acestea, gelato-ul a devenit popular și în alte părți ale lumii, ce au inspirat noi arome și creații, legate de tradițiile și ingredientele locale. 

De ce e atât de special?

În ciuda popularității sale, arta de a face gelato rămâne un proces complex și provocator, care necesită abilități, răbdare și atenție la detalii. De la selectarea celor mai bune ingrediente până la stăpânirea echilibrului potrivit de arome și texturi, prepararea gelato-ului este o adevărată formă de artă.  

Gelatul autentic italian este făcut pe bază de lapte, zahăr și ouă, împreună cu arome naturale, cum ar fi fructele sau nucile. Spre deosebire de înghețată, gelato este amestecat la o viteză mai mică, ceea ce are ca rezultat o textură mai densă, mai cremoasă. Acest proces de agitare mai lent înseamnă, de asemenea, că este încorporat mai puțin aer în amestec, rezultând o aromă mai intensă.

Gelato-ul este un desert îndrăgit în întreaga lume, cu aproximativ 5,7 miliarde de litri consumați în fiecare an. Numai în Italia, consumul de gelato este estimat la aproximativ 6 litri de persoană pe an, ceea ce îl face unul dintre cele mai populare deserturi din țară.  

Chiar dacă gelato are cel mai bun gust când privește Domul din Florența sau micuțele străzi din centrul Romei, te poți bucura de experiența italiană și la tine acasă. Spre exemplu, Antica Gelateria del Corso, unul dintre cele mai apreciate branduri italiene de înghețată artizanală, este prezent și în România, cu o selecție absolut delicioasă! 

Arome, arome, arome

Deși există nenumărate arome de gelato din care să alegi, cele mai populare rămân ciocolată, vanilie, căpșune și fistic. Aceste arome clasice sunt adesea consumate alături de gusturi mai speciale, precum alune și ciocolată sau lămâie și busuioc. 

Minunat este că poți testa de fiecare dată noi și noi arome, căci artizanii din întreaga lume sunt mereu pregătiți să te uimească cu creațiile lor.

Indiferent dacă ești fanul aromelor clasice sau al combinațiilor speciale, nimic nu se compară cu o cupă de gelato italian autentic. Cu istoria sa bogată, textura cremoasă și aroma intensă, este ușor de înțeles de ce acest desert rece a devenit un răsfăț atât de iubit în întreaga lume. Comanzi de la un shop online local sau cauți deja bilete de avion către Italia?