Cum alegi plantele pentru amenajarea unei grădini japoneze?

Grădinile japoneze sunt mai mult decât simple spații verzi, care te încântă cu frumusețea lor unică. Ele te invită la meditație și conectare cu natura, impresionând prin armonie, eleganță și simplitate.

De aceea, le vedem tot mai mult în amenajările urbane, incluzând elemente de piatră, apă și plante. Dacă te interesează o amenajare curte japoneză, dar nu știi care sunt cele mai potrivite plante, descoperă-le în continuarea acestui articol.

Flori inspirate pentru o grădină japoneză

Florile dintr-o grădină japoneză nu adaugă doar culoare, dar sunt și o oglindă a trecerii de la un sezon la altul. Alege irisul japonez, care îți înfrumusețează grădina încă din primăvară, cu florile lui mari și colorate.

Lotusul este un simbol al purității și al reînnoirii spirituale, fiind perfect pentru a înfrumuseța elementele de apă dintr-o grădină japoneză. În plus, delicatețea acestuia adaugă o notă elegantă spațiului tău exterior.

Dacă vrei să ai culoare în grădină iarna și primăvara, alege Camellia Japonica. Aceasta are frunze lucioase și flori viu colorate, însă pentru a te bucura de frumusețea ei, este important să o ferești de îngheț.

De aceea, o poți planta în ghivece, pentru a fi mutată la interior, atunci când temperatura scade sub 10 grade.

Alte flori colorate, ce înfloresc primăvara și vara, sunt azaleele japoneze. Nu exclude cireșul japonez, care este un simbol al reînnoirii și al primăverii.

Cum adaugi autenticitate grădinii japoneze cu ajutorul plantelor?

Pentru a surprinde farmecul aparte al unei grădini japoneze, concentrează-te pe plante ce îi conferă autenticitate, în topul recomandărilor aflându-se bambusul. Fiecare plantă utilizată în peisagistica japoneză are o semnificație aparte. Astfel, bambusul este un simbol al rezistenței și al flexibilității. El este nelipsit din grădinile verticale sau din gardurile vii, conferind eleganță și frumusețe spațiilor exterioare.

Suprafețele de teren pot fi acoperite de mușchi, care sunt un simbol al naturaleței, în timp ce ferigile îmbogățesc zonele umbrite cu textură și culoare. Dacă îți dorești un element care să fie asociat cu longevitatea și rezistența, atunci pinii sunt cei mai inspirați. Mai mult decât atât, ei sunt verzi tot timpul anului.

Toamna, grădina ta japoneză va arăta spectaculos, dacă găzduiește un arțar japonez. Frunzele lui colorate surprind prin eleganță, fiind important să îi oferi suficientă apă în perioadele secetoase.

Alte detalii de care să ții cont

Alegerea plantelor nu este singurul aspect important din amenajarea unei grădini japoneze. Asigură-te că planifici spațiul cu atenție, punând accentul pe echilibrul din spațiile goale și cele cu flori.

La fel de importantă este integrarea elementelor naturale, precum pietrele, apa și lemnul. Include fântâni de piatră, care întregesc atmosfera zen. Rocăriile sunt, de asemenea, potrivite, prin îmbinarea creativă a pietrelor și a plantelor.

Amenajarea grădinilor japoneze nu este inspirată doar pentru rolul lor estetic, ci și pentru efectele benefice asupra reducerii stresului. Acestea îmbunătățesc conexiunea cu natura și reprezintă spații perfecte pentru meditație.

Astfel, având pe proprietatea ta un spațiu zen, vei avea unde să te retragi în liniște, alături de familie și prieteni, în micul tău colț de natură, după zilele obositoare.