Cum se monteaza si cum se demonteaza tapetul de pe pereti?

Tapetul este un element decorativ atemporal. Chiar daca vrei un alt tapet living pentru a-ti improspata incaperea, il poti inlocui cu usurinta pe cel vechi, optand pentru o varianta mai colorata, mai rezistenta si mai interesanta.

Aceasta forma de a imbraca peretii a evoluat substantial in design si tehnologie, oferind o multitudine de optiuni, atat in ceea ce priveste materialele folosite, cat si in ceea ce priveste designul.

Desi arata bine, multi oameni evita tapetul deoarece li se pare ca aplicarea si demontearea tapetului de pe pereti sunt foarte dificile. Din fericire, lucrurile mult diferit. Daca alegi un tapet de calitate, cu doar cateva instructiuni simple il poti monta si demonta intr-un timp foarte scurt.

Tapetul – o diversitate foarte mare pe piata

Pe piata actuala avem de la tapetul traditional de hartie, pana la optiuni moderne cum ar fi tapetul Vlies sau compozit. Fiecare tip are caracteristicile sale unice si moduri specifice de aplicare si indepartare. Partea buna este ca pentru fiecare exista instructuiuni specifice de montaj. Procesul de baza de montaj sau de demontaj este acelasi, indiferent de tipul de tapet:

Montarea Tapetului

1. Pregatirea peretilor

Peretii netezi, curati si uscati sunt ideali pentru aplicarea tapetului. Eventualele defecte pot fi vizibile, chiar si sub tapet sau pot afecta structura peretelui. Tocmai de aceea, inainte de montarea unui tapet nou este bine sa se repare peretele.

2. Masurarea cu precizie

Modelele complexe de tapet necesita o aliniere precisa, ceea ce poate fi provocator pentru incepatori. Este important sa se masoare si sa se taie fiecare banda de tapet cu atentie. Daca nu ai incredere in capacitatea ta de a acorda atentie detaliilor, este bine sa lucrezi cu un profesionist.

3. Eliminarea obstacolelor de pe perete sau ajustarea tapetului in jurul celor fixate

Prezenta prizelor, a corpurilor de iluminat si a altor obiecte fixate pe perete adauga complexitate montajului. Necesita taieturi precise si ajustari, astfel incat tapetul sa se potriveasca perfect in jurul acestor elemente.

4. Inarmarea cu rabdare

Rabdarea si experienta celui care aplica tapetul sunt foarte importante. Daca nu ai experienta, este suficienta rabdarea si atentia la detalii. Respectand cu strictete tutorialele primite de la producatorul de tapet, poti obtine un rezultat excelent, chiar si daca nu ai mai montat pana acum un astfel de produs.

Demontarea tapetului

In cazul demontarii, lucrurile pot sa difere destul de mult in functie de tipul tapetului:

  • Tapetul de hartie. Poate fi mai dificil de demontat, in functie de tipul de adeziv utilizat pentru montaj.  Un prim pas este umezirea prealabila a tapetului cu apa calda si detergent. Acest lucru ajuta la inmuierea adezivului si face ca tapetul sa fie mai usor de indepartat de pe perete. Cu o atentie deosebita, idupa ce tapetul este umezit poti sa desprinzi usor colturile si continui indepartarea treptata.
  • Tapetul compozit. Demontarea acestui tip de tapet poate necesita un efort moderat din cauza adezivului puternic utilizat in procesul de montaj. Datorita tesaturii de ramforsare din fibre de poliester sau fibre textile modificate, tapetul poate fi indepartat in bucati initiale. Un lucru important de mentionat este ca, in cazul in care adezivul este foarte puternic, acesta poate sa traga si materialul din finisajele peretelui. Astfel, pot fi necesare reparatii ulterioare pentru a readuce peretele la aspectul sau initial.
  • Tapetul de tip vlies.  Demontarea acestui tip de tapet ar trebui sa fie mai usoara decat cea a tapetului compozit, deoarece adezivul utilizat este mai putin pregnant. Vechimea tapetului poate influenta acest lucru, insa.
  • Tapetul textil. Are un comportament similar cu tapetul compozit. Demontarea poate necesita reparatii minore ale peretelui dupa indepartare.

Demontarea tapetului este un proces ce poate parea migalos, dar se duce cu usurinta la bun sfarsit atata vreme cat stii mici detalii despre tipul de tapet de pe perete si ai la indemana toate instrumentele de care ai nevoie.

Daca vrei sa adaugi un tapet nou dupa demontare, poti intra pe site-ul celor de la www.zenaria.ro unde gasesti o multime de modele intersante si chiar poti sa creezi tapet personalizat.